Jakie są objawy paradontozy?
Początkowo pojawia się krwawienie z dziąseł, które są lekko nabrzmiałe. Tkanka dziąsłowa zmienia także kolor z bladoróżowego na ciemnoczerowny, a nawet fioletowy. Potem pojawia się bolesność zębów. Dyskomfort odczuwany jest zarówno w trakcie szczotkowania zębów, jak i jedzenia, zwłaszcza twardych pokarmów. Zęby i dziąsła stają się też nadwrażliwe, zaczynamy odczuwać dyskomfort podczas picia gorących napojów, jedzenia lodów, czy spożywania kwaśnych owoców. Gromadzące się w jamie ustnej na skutek niewłaściwej higieny bakterie chorobotwórcze przemieszczają się do przestrzeni międzyzębowych, a następnie do kieszeni dziąsłowych. Odczuwalny jest nieprzyjemny zapach i posmak w ustach. W konsekwencji dochodzi do odsłonięcia kieszonek i szyjek zębowych. Prowadzi to do rozchwiania zębów, a w następnym kroku do ich utraty. To wszystko może prowadzić do ogólnego osłabienia organizmu, przewlekłych stanów zapalnych, a nawet problemów z przełykaniem pokarmów.
Warto jednak pamiętać, że przebieg paradontozy może być długo bezobjawowy, co sprawia, że wiele osób dowiaduje się o problemie dopiero w zaawansowanym stadium. Tymczasem paradontoza nie tylko wpływa na estetykę uśmiechu i komfort życia, ale także może mieć poważne konsekwencje dla całego organizmu.
Paradontoza – jakie są przyczyny?
Przyczyną paradontozy jest przede wszystkim brak równowagi w jamie ustnej pomiędzy odpornością immunologiczną a rosnącą ilością patogenów chorobotwórczych namnażających się na nieusuwanym osadzie i kamieniu nazębnym. Osad i kamień gromadzi się na skutek niewłaściwego dbania o higienę jamy ustnej – nieodpowiedniego i nieregularnego szczotkowania zębów, doboru niewłaściwej pasty do zębów, nieużywania nici dentystycznych, odpowiednich płynów do płukania, nieusuwania kamienia, zbyt rzadkich wizyt w gabinecie stomatologicznym. A wystarczy zapamiętać prostą zasadę 2x2x2, czyli myjemy zęby najmniej dwa razy dziennie (rano i wieczorem), każdy łuk zębowy co najmniej dwie minuty i dwa razy do roku odbywamy wizyty kontrolne u stomatologa i poddawać się profesjonalnym zabiegom oczyszczania zębów.
Za paradontozę odpowiedzialny może być także osłabiony układ odpornościowy, wady zgryzu, choroby ogólnoustrojowe jak cukrzyca, schorzenia układu sercowo-naczyniowego, choroby reumatoidalne, osteoporoza. A także używki – palenie papierosów i nadużywanie alkoholu. Badania sugerują także, że przewlekły stres i niewłaściwa dieta bogata w cukry proste mogą pogarszać stan dziąseł, sprzyjając rozwinięciu się paradontozy.
Jakie mogą być skutki paradontozy?
Nieleczona paradontoza może spowodować wypadnięcie zębów, ale także ma negatywny wpływ na zdrowie całego organizmu. Bakterie przenikające do krwiobiegu mogą doprowadzić do zaburzeń układu krążenia – nadciśnienia, miażdżycy, mikrozakrzepów, a nawet udarów. Z kolei konsekwencją braków w uzębieniu może być zaburzenie żućia, mówienia, trawienia, ból szczęki, głowy, a także wady zgryzu.
Ponadto, coraz więcej badań wskazuje na związek paradontozy z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak Alzheimer, co pokazuje, jak istotne jest dbanie o zdrowie jamy ustnej dla ogólnego stanu organizmu.
Paradontoza – jak ją leczyć?
Paradontoza najczęściej jest uleczalna. W wczesnym stadium choroby dobrze sprawdzają się metody zachowawcze, czyli profesjonalny zabieg oczyszczania zębów, który zabezpiecza przed odkładaniem się kolejnych warstw osadu. Za pomocą kiretażu, zabiegów płatowych i gingiwektomii dentysta może zlikwidować kieszonki przyzębne. W zaawansowanym stadium choroby potrzebna jest już interwencja chirurga, zwłaszcza gdy choroba zaatakowała już głębsze warstwy tkanek. Celem leczenia jest usunięcie chorej tkanki i odbudowanie jej tak, by nadal chroniła zęby.
Jaką dietę warto stosować w przypadku paradontozy?
Najlepiej bogatą w wapń, witaminę C, koenzym Q, skrobię. Spożywać produkty wykazujące właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne takiej jak: bazylia, cebula, chrzan, goździki, cynamon, melisa, kolendra, jałowiec. Unikać produktów bogatych w cukry proste, które nasilają stany zapalne dziąseł oraz produktów twardych o ostro zakończonych krawędziach. Rekomendowane jest picie zielonej herbaty, spożywanie produktów pełnoziarnistych.
Warto również zadbać o odpowiedni poziom witaminy D, która wspiera układ kostny oraz układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce ze stanami zapalnymi. Korzystne może być także spożywanie tłustych ryb, orzechów, nasion chia oraz siemienia lnianego, bogatych w kwasy omega-3 - również o działaniu przeciwzapalnym.