Któż z nas nie marzy o śnieżnobiałym uśmiechu! Zęby są naszą wizytówką i tym elementem twarzy, na który zwracamy szczególną uwagę. Pożółkłe uzębienie potrafi odebrać atrakcyjność nawet najpiękniejszej kobiecie i najprzystojniejszemu mężczyźnie, obniżyć samoocenę i być przyczyną psychicznego dyskomfortu. Na szczęście istnieją metody, dzięki którym możesz zyskać uśmiech godny gwiazdy filmowej. Receptą na tzw. „Hollywood smile” jest profesjonalne wybielanie zębów.

Spis treści
1. Pożółkłe zęby? Pasta wybielająca sobie nie poradzi!
2. Wybielanie zębów Gliwice – jak to wygląda w gabinecie stomatologicznym?
3. Wybielanie zębów Gliwice – jak to wygląda w warunkach domowych?
4. Wybielanie zębów w NEOS Stomatologia – jak przygotować się do zabiegu?
5. Czy wybielanie zębów jest bezpieczne?
6. Domowe sposoby na białe zęby

Pożółkłe zęby? Pasta wybielająca sobie nie poradzi!

Zapewne nie raz widziałaś/eś w telewizji reklamy past wybielających, które miałyby w cudowny sposób wybielić Twoje zęby. Wystarczy regularnie ich używać, by te jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki stały się śnieżnobiałe. Najczęściej są to jednak obietnice składane na wyrost. Pasta wybielająca może co prawda nadać zębom nieco bielszy wygląd, jednak nie poprzez zmianę samego koloru, a usunięcie gromadzącego się na zębach osadu i przebarwień. Taka pasta działa zatem tylko powierzchniowo. Jedyną metodą pozwalającą faktycznie wybielić zęby jest profesjonalny zabieg wybielający. Jak taki zabieg wygląda i na czym polega? Odpowiedź poniżej.

Wybielanie zębów Gliwice – jak to wygląda w gabinecie stomatologicznym?

Zęby wybiela się zasadniczo na dwa sposoby - w gabinecie stomatologicznym oraz w warunkach domowych. O tym, jaka forma wybielania będzie lepsza w danym przypadku decyduje stomatolog lub higienistka stomatologiczna. Podczas wybielania zębów w gabinecie stomatolog nakłada na nie specjalny żel, a następnie naświetla lampą. Wcześniej dziąsła pokrywane są specjalnym preparatem (koferdamem płynnym), który ma zabezpieczyć je przed podrażnieniem. Zabieg wybielania zębów jest jednorazowy i trwa ok. 30 minut.

Wybielanie zębów Gliwice – jak to wygląda w warunkach domowych?

Do wybielania zębów w zaciszu własnego domu służą specjalne nakładki przygotowane wcześniej przez stomatologa. W tym celu lekarz wykonuje odlew obu łuków zębowych, by nakładki idealnie pasowały do kształtu zębów. Następnie pacjent samodzielnie aplikuje na nie specjalny żel i zakłada na noc przez okres ok. 2 tygodni (według zaleceń lekarza). Warto dodać, że zęby żywe wybiela się najczęściej przy użyciu nadtlenku karbamidu lub nadtlenku wodoru w różnych stężeniach. Stężenie to uzależnione jest od tego, czy zabieg przeprowadza się w gabinecie stomatologicznym, czy właśnie samodzielnie w domu. Rezultat jaki uzyskujemy, wybielając zęby w domu, jest zbliżony do efektu uzyskiwanego w gabinecie stomatologicznym, choć sam proces wybielania trwa dłużej.

Wybielanie zębów w NEOS Stomatologia – jak przygotować się do zabiegu?

Zanim poddasz się profesjonalnemu wybielaniu zębów, koniecznie sprawdź ich kondycję. Wypełnij ubytki w zębach dotkniętych próchnicą, usuń osad i kamień nazębny. W tym celu umów się na skaling oraz piaskowanie zębów w NEOS Stomatologia.

Czy wybielanie zębów jest bezpieczne?

Jednym z najczęściej powtarzających się pytań odnośnie wybielania zębów jest pytanie o bezpieczeństwo zabiegu. Wiele osób zastanawia się, czy przypadkiem nie uszkadza ono szkliwa i w konsekwencji nie osłabia samych zębów. Otóż wybielanie jest zabiegiem w pełni bezpiecznym, pod warunkiem, że pacjent nie ma do niego przeciwwskazań, a po zabiegu stosuje się do zaleceń stomatologa. Przeciwwskazaniem do wybielania zębów jest okres ciąży i karmienia piersią, stosowanie niektórych leków i palenie papierosów. Wybielania nie wykonuje się również u pacjentów poniżej 18. roku życia oraz z ubytkami szkliwa. Jeśli nie zaliczasz się do żadnej z tych grup, możesz z powodzeniem poddać się wybielaniu zębów – bez obaw o swoje zdrowie i bezpieczeństwo.

Trzeba jednak pamiętać, że podczas wybielania zęby ulegają intensywnej dehydratacji, innymi słowy są całkowicie pozbawiane wody. To z kolei powoduje, że wchłaniają wszystko, co znajdzie się w ich zasięgu, również barwniki z pokarmu. Jednym z podstawowych zaleceń w trakcie wybielania zębów jest więc stosowanie tzw. „diety białej”. W praktyce oznacza to unikanie wszelkich produktów spożywczych mogących zabarwiać zęby, a więc czerwonego wina, kawy, czarnej herbaty, buraków czy kwaśnych soków owocowych, które mają niekorzystny wpływ na szkliwo zębowe. Białą dietę należy stosować jeszcze przez ok. 2 tygodnie od zakończenia wybielania – aż zęby nabiorą ostatecznego koloru i ponownie się nawodnią.

Domowe sposoby na białe zęby

O kolorze naszych zębów decyduje bardzo wiele różnych czynników, m.in. grubość szkliwa czy zabarwienie samej zębiny. Nie możemy także zapominać, jak wiele cech naszego wyglądu determinują geny – kolor uzębienia także do nich należy. Poza czynnikami, na które nie mamy wpływu istnieje jednak cała masa czynników, które możemy modyfikować tak, by nasze zęby stały się bielsze.

Obecność przebarwień na zębach często ma związek ze stosowaniem niektórych leków oraz spożywaniem określonych grup produktów, piciem dużej ilości kawy, mocnej herbaty czy czerwonego wina. Chcąc cieszyć się pięknym, białym uśmiechem ograniczmy je więc w swojej diecie. Z pożółkłym uzębieniem często borykają się nałogowi palacze oraz osoby niedbające o higienę jamy ustnej. Regularne mycie zębów i unikanie papierosów jest niezbędne, jeśli chcemy, by nasze zęby miały ładny kolor. Warto sięgnąć również o węgiel aktywny i sodę oczyszczoną, które mają właściwości wybielające. Niewielką ilość węgla wystarczy rozkruszyć i dodać do pasty, a następnie myć nią zęby – pierwsze efekty powinny być widoczne już po ok. 3 tygodniach regularnego stosowania. Soda oczyszczona sama w sobie nie ma właściwości wybielających, a jedynie właściwości ścierne. Doskonale nadaje się więc do usuwania osadu i kamienia nazębnego. Z wybielaniem zębów sodą oczyszczoną nie należy jednak przesadzać, gdyż stosowana w namiarze może uszkodzić szkliwo.

Zazdrościsz gwiazdom filmowym śnieżnobiałych zębów? Marzysz o tzw. „Hollywood smile”? W NEOS Stomatologia Gliwice możesz to osiągnąć! Z nami wybielisz zęby szybko, skutecznie i bez ryzyka uszkodzenia szkliwa zębowego. Sprawdź ceny >>

Nie zwlekaj! Skontaktuj się z nami już teraz!

Zadzwoń: +48 505 019 324
Napisz: rejestracja@neos-stomatologia.pl