Polacy zdecydowanie za rzadko się uśmiechają – tak jesteśmy postrzegani w świecie. Jedna z przyczyn naszego rzekomego ponuractwa okazuje się całkiem prozaiczna. Nie śmiejemy się przez… BRAKI W UZĘBIENIU! Statystycznie nawet co piąty Polak - czyli 18% naszego społeczeństwa - nie ma przynajmniej jednego zęba w odcinku przednim, a ponad 50% w bocznej części uzębienia. Niepokojące jest również to, że braki obserwujemy już nie tylko u seniorów, ale także u 20-30-latków. Na szczęście na piękny (i pełny) uśmiech nigdy nie jest za późno! Dzięki dostępnym rozwiązaniom protetycznym jesteśmy w stanie uzupełnić każdy ubytek.

Spis treści
1. Protezy zębowe – ważne ze względów zdrowotnych

2. Protezy zębowe to naturalny wygląd i większy komfort życia
3. Protezy ruchome – czym się charakteryzują?
4. Protezy stałe – kiedy warto z nich skorzystać?
5. Protetyka Gliwice – jak krok po kroku wygląda przygotowanie protezy zębowej?

Protezy zębowe – ważne ze względów zdrowotnych

Protezy zębowe stanowią uzupełnienie protetyczne, które ma zastąpić brakujące zęby. Stosuje się je zarówno przy braku pojedynczych zębów, jak i przy całkowitym bezzębiu. Za pomocą protezy zębowej jesteśmy w stanie nie tylko odtworzyć pierwotny wygląd uzębienia, ale także przywrócić prawidłowy mechanizm żucia, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Warto bowiem pamiętać, że braki w uzębieniu, zwłaszcza te duże, mogą poważnie zaburzyć procesy trawienne. Dlaczego? Ponieważ niestarannie pogryziony pokarm, dostaje się do żołądka, gdzie zaczyna fermentować. Pojawiają się wzdęcia, gazy i inne przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. To jednak nie wszystko! Osoby z brakami w uzębieniu narażone są także na wady zgryzu, wady wymowy oraz problemy w obrębie stawów żuchwowo-skroniowych. Nie mówiąc już o tym, że twarz osoby z brakami w uzębieniu wygląda po prostu starzej. W tym miejscu warto wspomnieć o jeszcze jednym aspekcie zdrowotnym. Otóż zęby położone w sąsiedztwie luki mogą zacząć się przemieszczać, a na skutek zwiększonego obciążenia, nawet ulec rozchwianiu.

Protezy zębowe to naturalny wygląd i większy komfort życia

Zęby w protezach dobierane są tak, by kształtem i kolorem do złudzenia przypominały naturalne uzębienie. Pacjent z dobrze dobraną protezą zębową poza pięknym uśmiechem odzyskuje również komfort życia. Może swobodnie śmiać się, jeść i rozmawiać.

Uzupełnienia protetyczne dzieli się na dwie grupy: protezy ruchome, czyli standardowe protezy do samodzielnego wyciągania oraz protezy stałe, do których zaliczamy licówki, mosty oraz korony. Przyjrzyjmy się teraz dokładnie każdej z nich.

Protezy ruchome – czym się charakteryzują?

Najprostszym rodzajem ruchomej protezy zębowej jest proteza akrylowa, inaczej osiadająca. Może być ona częściowa (u pacjentów, którym brakuje kilku zębów) lub całkowita (u pacjentów zupełnie pozbawionych uzębienia). Podczas użytkowania takiej protezy siła żucia przenoszona jest na błonę śluzową i dalej na kość. Pod względem technologicznym proteza akrylowa jest może najmniej zaawansowana, jednak ma też sporą zaletę – pacjent może wykonać ją w ramach refundacji z Narodowego Funduszu Zdrowia.

Świetną alternatywę dla tradycyjnych protez akrylowych stanowią protezy szkieletowe, tzw. nieosiadające. Mają one dużo lżejszą konstrukcję, a siła żucia przenoszona jest inaczej. Proteza szkieletowa podpiera się nie na błonie śluzowej, a na zębach naturalnych i jest przymocowana do nich za pomocą klamer lub zatrzasków. Dzięki temu dużo stabilniej trzyma się w jamie ustnej. Całą konstrukcję tworzą elementy akrylowe oraz specjalny metalowy szkielet.

Ostatnim rodzajem protezy ruchomej jest proteza elastyczna, wykonana ze specjalnego tworzywa termoplastycznego. Ogromną zaletą protez elastycznych jest ich wytrzymałość – nie łamią się tak łatwo, jak wspomniane wyżej protezy akrylowe – oraz zapewniają wysoki komfort użytkowania. Protezy te nie podrażniają dziąseł, ponieważ najczęściej mocowane są na klamrach.

Protezy stałe – kiedy warto z nich skorzystać?

Proteza stała różni się od ruchomej tym, że nie da się jej usunąć samodzielnie. Przytwierdza się ją albo do elementów kostnych wyrostka zębodołowego albo do własnych zębów pacjenta. Protezy stałe to przede wszystkim korony, mosty i licówki.

Licówka ma postać płytki, którą niejako przykrywa się powierzchnię zębów w celu ukrycia drobnych niedoskonałości. Licówki znajdują zastosowanie np. u pacjentów z diastemą czy przebarwieniami na zębach. Gdy uzębienie jest już jednak na tyle zniszczone, że licówki okazują się niewystarczające, pacjentowi proponuje się tzw. korony. Jest to rodzaj uzupełnienia protetycznego, który nakłada się na uprzednio wyleczone i oszlifowane zęby. Most jest z kolei rozwiązaniem dla pacjentów z brakującym pojedynczym zębem. Wówczas na dwa zęby sąsiadujące z ubytkiem nakładane są korony, natomiast w środek wstawiony zostaje ząb, który ma wypełnić lukę.

Protetyka Gliwice – jak krok po kroku wygląda przygotowanie protezy zębowej?

W NEOS Stomatologia posiadamy własne laboratorium protetyczne, w którym indywidualnie dobieramy i wykonujemy protezy zębowe. Przygotowanie takiej protezy jest procesem kilkuetapowym, na który składa się:

• Pobranie wycisku jamy ustnej za pomocą specjalnych mas wyciskowych. Wycisk jest niezbędny do wykonania indywidualnych modeli gipsowych.
  • Przeniesienie najważniejszych informacji na specjalne wzorniki woskowe i przekazanie ich do laboratorium protetycznego.
  • Próbne przymierzenie protezy. Jest to moment, w którym lekarz wraz z pacjentem mogą ocenić kolor zębów oraz ich ustawienie i w razie potrzeby dokonać niezbędnej korekty.
  • Odbiór gotowej protezy zębowej.

W NEOS Stomatologia cały proces przygotowania protezy zębowej odbywa się w ścisłej współpracy stomatologa z protetykiem oraz specjalistą chirurgii stomatologicznej. Ponadto dzięki posiadaniu własnego laboratorium protetycznego możemy zagwarantować naszym pacjentom krótkie terminy oczekiwania na protezę. Jest ona gotowa do odbioru już po ok. 2-4 tygodniach, czyli znacznie szybciej niż w innych placówkach.

Przez braki w uzębieniu straciłeś/aś pewność siebie? Wstydzisz się uśmiechać, a nawet rozmawiać z ludźmi? W NEOS Stomatologia Gliwice wiemy, jak Ci pomóc!

Nie zwlekaj! Skontaktuj się z nami już teraz!

Zadzwoń: +48 505 019 324
Napisz: rejestracja@neos-stomatologia.pl